Nokia heeft in het derde kwartaal 8,8 miljoen Lumia-telefoons, bijna 19 procent meer dan in het kwartaal ervoor.

Dat maakte de Finse telefoonmaker dinsdag bekend.

Daarmee stijgt het aantal Lumia’s gestaag, maar het is slechts een tiende van het aantal smartphones dat Samsung naar schatting verkoopt. Ook Apple weet met bijna 34 miljoen iPhones een stuk meer telefoons te slijten.

De gemiddelde verkoopprijs van Nokia-smartphones daalde met 14 euro tot 143 euro in vergelijking met het vorige kwartaal. Dat duidt erop dat vooral de goedkopere Lumia-telefoons het goed doen.

Het aantal feature phones dat Nokia verkocht, kromp met ruim 20 miljoen tot 55,8 miljoen stuks in vergelijking met een jaar eerder. Daarvan waren 5,9 miljoen exemplaren van de Asha-reeks, simpele internettelefoons bedoeld voor opkomende markten.

Omzet Nokia daalt, nettoverlies kleiner

De omzet van Nokia kwam uit op 5,66 miljard euro, 22 procent lager dan in dezelfde drie maanden een jaar eerder. Analisten gingen uit van een omzet van 5,9 miljard euro.

De operationele winst bedroeg 118 miljoen euro, een significante verbetering ten opzichte van het operationele verlies van 564 miljoen euro een jaar eerder.

Begin september werd bekend dat Microsoft de telefoontak van Nokia overneemt voor ruim 5 miljard euro. Het nieuwe Nokia bestaat uit drie onderdelen.

Nokia Solutions and Networks (NSN) levert netwerkapparatuur aan bedrijven als Deutsche Telekom en Cisco Systems. Onder de naam HERE ontwikkelt Nokia kaarten en navigatiediensten. Als laatste beschikken de Finnen over de onderzoekstak Advanced Technologies, die bijna 40.000 patenten bezit. Daarvoor wil Nokia licentiegeld vragen.

Gezien de grootte van de omzet, is NSN de hoofdactiviteit van het toekomstige Nokia. Door omvangrijke kostenbesparingen is is het onderdeel de afgelopen jaren winstgevend gemaakt. De operationele winst liet voor het vijfde kwartaal op rij zwarte cijfers zien.

De omzet van NSN bedroeg 2,6 miljard euro in het derde kwartaal, waar analisten op 2,86 miljard euro hadden gerekend.

Lees ook

Herwin Thole: kan Nokia als een feniks herrijzen?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl